Izvor: Cord Magazine

Pred sam kraj 2023. godine u registru kupaca proizvođača koji vodi Elektrodistribucija Srbije zabeleženo je oko 2500 domaćinstava i pravnih lica vlasnika sunčanih elektrana. Podstaknuto sunčevim zračenjem, pomognuto modernom opremom, elektromagnetno polje nam u najsunčanijim satima šalje sa ovih krovova električnu energiju snagom od gotovo 40 MW. Ova snaga još uvek nije velika ali je nastala u periodu od nepunih 20 meseci i raspodelila se širom zemlje. Skoro 1900 domaćinstava i 600 firmi će za vreme životnog veka solarnih ploča, u narednih više od 20 godina, svakog sunčanog sata dobivati električnu energiju sa svojih krovova, i trošiće je u stanovima i pogonima dok će viškove razmenjivati sa
elektroenergetskim sistemom.

Ova razmena viškova je omogućena zakonskim izmenama koje su se odigrale u toku 2021. i 2022. godine i kojima je uspostavljen jedan od najsavremenijih pravnih okvira za kupce-proizvođače, kako zovemo one kupce električne energije koji mogu istovremeno da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe i da viškove proizvedene energije predaju mreži. Kupci-proizvođači sa elektranama manjih snaga, sa nešto dobre volje i nekoliko hiljada evra, od trenutka kada odluče da sijaju sa krovova, mogu za svega nekoliko dana da gledaju kako elektromagnetne sile puštene iz njihovih invertera pokreću njihove uređaje.

Komercijalni potrošači koji se već suočavaju sa visokim cenama energije osećaju osim zadovoljstva i finansijske prijatnosti a slično se dešava i u domaćinstvima koja se suočavaju sa rastućim cenama uprkos usporenim računima. Za cenu polovnog automobila starog desetak godina možete postati proizvođač električne energije i učesnik procesa koji se neće zaustaviti: izgradnje održivog elektroenergetskog sistema.

Da pozdravimo i džangrizave skeptike kojima i sam pripadam i da im javimo da znamo da krovne solarne elektrane neće obezbediti zamenu za električnu energiju proizvedenu sa ogromnim naporima i niskom produktivnošću iz lignita. Ali mogu u kratkom vremenu, ako se pravilno usmere, da širom Srbije proizvode milione megavatčasova na mestima gde se energija i troši, uključujući desetine hiljada građana u izgradnju održive energetike. Republika Srbija je novcem poreskih obveznika dodatno podsticala ovo uključivanje. Red je da Republika Srbija pogleda na milione onih koji ne mogu na ovaj način da se uključe u energetsku tranziciju i da ovaj novac i drugi novac usmeri na iskorenjivanje energetskog siromaštva.

Kada se budemo sećali 2023. godine setimo se pored užasnih bolova i patnji i toga da smo kao društvo ubrzali proces koji je preko potreban – proces osunčavanja Srbije.