RES fondacija je u petak, 14. juna na Fakultetu političkih nauka održala okrugli sto pod nazivom „Javni i privatni aspekti unapređenja energetske efikasnosti“ s ciljem da se tema energetske efikasnosti približi studentima odnosno onima koji će u budućnosti nositi procese održavanja i unapređenja javnog dobra u Republici Srbiji što bi u perspektivi rezultiralo pravljenjem informisanih izbora u najboljem interesu građana i građanki Srbije.

Nakon pozdravnih obraćanja i uvodne prezentacije Jasminke Young, Aleksandar Kovačević sa Oksford Instituta za studije energetike napravio je distinkciju između javnog i privatnog kada je reč o energetskoj efikasnosti. Na njega se nadovezao profesor doktor Darko Nadić sa Fakulteta političkih nauka govoreći o energetskoj efikasnosti kao javnoj politici, pa je Aleksandar Macura govorio o preprekama i rešenjima za unapređenje energetske efikasnosti. Nakon pauze je moderator Stevan Vujasinović vodio razgovor o standardima kao alatu unapređenja energetske efikasnosti sa Ivanom Stevanović Ristić iz Alfa Plama kao predstavnicom privatnog sektora, dok su Macura i Filip Blagojević iz RES fondacije predstavili svoju prezentaciju „Javno finansiranje energetske efikasnosti u Republici Srbiji“, što je otvorilo vrata kvalitetnoj diskusiji.

Razgovor je deo projekta koji RES fondacija sprovodi uz podršku Fondacije Hajnrih Bel čiji je cilj da studentima, mladim političarima i političarima u nastajanju, kao i istraživačkim novinarima, pomogne da promisle o odnosima javnih i privatnih koristi kao i javnih i privatnih ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti. Projekat se sprovodi u vremenu u kome će poreski obveznici Republike Srbije investirati gotovo 100 miliona evra novca iz zaduživanja u unapređenje energetske efikasnosti uz učešće stotina službenika iz preko 130 opština i gradova. Sa druge strane, a u isto vreme novi standardi koji počinju da važe usmeriće i ograničiti naše izbore šporeta, peći, klima uređaja i drugih uređaja koji troše energiju.

Pogledajte galeriju fotografija: